Olej rydzowy

22,50 36,25 

Olej rydzowy z lnianki jest 100% naturalny, nierafinowany. Olej tłoczymy na zimno w temperaturze do 38°C, zawsze na świeżo, bezpośrednio na zamówienie klienta, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości odżywcze.

– nierafinowany, nieprzetworzony

– duża zawartość witaminy E

– wysoka zawartość kwasów Omega

SKU: N/A Categories: ,
pojemność

0,5 l, 0,25 l

Opis

Olej rydzowy inaczej nazywany olejem z lnianki powstaje z lnianki siewnej (Camelina sativa L).  Około 90 % zawartości tłuszczu  stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, a ponad połowa z nich to kwasy tłuszczowe wielonienasycone. Olej ten cechuje się bardzo wysoką zawartością kwasów tłuszczowych  omega-3 i bardzo korzystna proporcję kwasów omega-6 do omega-3. Ponadto olej rydzowy jest bogatym źródłem karotenoidów, steroli, przeciwutleniaczy z grupy tokoferoli (witamina E) oraz substancji fenylowych.

Zastosowanie lecznicze i kosmetyczne

Olej z lnianki wpływa korzystnie na zdrowie. Nienasycone kwasy tłuszczowe nie są wytwarzane w organizmie człowieka, dlatego należy dostarczać je wraz z dietą. Stosowanie oleju w okresie jesienno-zimowym wspomaga również odporność organizmu. Ze względu na wysoką zawartość tokoferoli (witamina E), olej rydzowy wykazuje wysoki potencjał antyoksydacyjny – chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Właściwości te hamują procesy starzenia i mogą zmniejszać ryzyko powstawania chorób nowotworowych.

Olej rydzowy – zastosowanie

• do kanapek –pyszny do maczania i polewania pieczywa

• do sałatek i surówek – jako zdrowy dressing

• do twarożku i past warzywnych

• do owsianki, musli czy owocowych koktajli

• do polania warzyw np.: marchwi, ziemniaków, kalafiora, brokułów, kapusty
kiszonej a także do zupy

• do zrobienia domowego majonezu

• olej z lnianki (rydzowy) doskonale sprawdza się na włosy i skórę – może być stosowany do twarzy oraz do całego ciała.

Ma piękny rdzawożółty kolor i lekko korzenny, gorczycowo – cebulowy smak

Wartości odżywcze

Skład
100% olej z nasion lnianki rydzowej tłoczony na zimno
Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna 3700 kJ / 900 kcal
tłuszcz 100 g
w tym
– kwasy tłuszczowe nasycone 9,7 g
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone 42 g
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone 84 g
– węglowodany 0 g
– w tym cukry 0 g
białko 0 g
sól 0 g

Termin przydatności

Olej rydzowy tłoczony na zimno z naszej olejarni należy spożyć w terminie 6 miesięcy od daty wytłoczenia. Termin przydatności znajduje się na tylnej etykiecie. Olej wysyłany do Ciebie będzie miał maksymalnie 2-3 dni.

Sedymentacja oleju jest procesem naturalnym, dlatego na dnie butelki może wytrącać się osad. Przed użyciem oleju można wstrząsnąć delikatnie butelką.

Przechowywanie

Olej rydzowy należy przechowywać w lodówce.

Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości alergenu z orzecha włoskiego. Nie zawiera glutenu.