Olej z ogórecznika

103,75 

Olej z ogórecznika jest tłoczony na zimno, w temperaturze nieprzekraczającej 38°C. Olej jest 100% naturalny, nierafinowany, nieoczyszczony dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości odżywcze.

– z polskich starannie wyselekcjonowanych nasion

– tłoczony na zimno

– wspiera układ pokarmowy oraz oddechowy

SKU: N/A Categories: ,
pojemność

0,5 l, 0,25 l

Opis

Olej z nasion ogórecznika to w 100% naturalny produkt, szczególnie ceniony ze względu na silne działanie przeciwzapalne.

Olej z ogórecznika jest bogaty w GLA (kwas gamma-linolenowy), który wpływa leczniczo na stany zapalne organizmu oraz poprawia kondycję i jakość skóry – zawiera go znacznie więcej niż inne oleje. Wśród innych, korzystnie wpływających na zdrowie składników odżywczych ogórecznika wymienić należy: flawonoidy (naturalne antyoksydanty); saponiny (związki chemiczne, które wykazują działanie przeciwzapalne i wzmagają wydzielanie śluzu); sól krzemu (umożliwia wchłanianie wielu ważnych dla naszego organizmu pierwiastków); magnez, potas, żelazo i cynk; witaminę A (wspomagającą widzenie i odporność); witaminę C (wzmacnia układ krwionośny).

Kiedy stosować olej ze słonecznika? Zastosowanie lecznicze i kosmetyczne

Ogórecznik chroni przed chorobami górnych dróg oddechowych, wspiera leczenie chorób reumatycznych i układu krążenia. Sprawdzi się jako kosmetyczny produkt do twarzy, zwłaszcza jeśli występuje na niej trądzik, ale posłuży też jako olej na włosy.

Olej z ogórecznika – zastosowanie

do kanapek –pyszny do maczania i polewania pieczywa

do sałatek i surówek – jako zdrowy dressing

do twarożku i past warzywnych

do owsianki, musli czy owocowych koktajli

do polania warzyw np.: marchwi, ziemniaków, kalafiora, brokułów, kapusty
kiszonej a także do zupy

Olej z ogórecznika ma neutralny orzechowo-zbożowy smak.

Zastosowanie lecznicze i kosmetyczne

Ogórecznik chroni przed chorobami górnych dróg oddechowych, wspiera leczenie chorób reumatycznych i układu krążenia. Sprawdzi się jako kosmetyczny produkt do twarzy, zwłaszcza jeśli występuje na niej trądzik, ale posłuży też jako olej na włosy.

Olej z ogórecznika – zastosowanie

• do kanapek –pyszny do maczania i polewania pieczywa

• do sałatek i surówek – jako zdrowy dressing

• do twarożku i past warzywnych

• do owsianki, musli czy owocowych koktajli

• do polania warzyw np.: marchwi, ziemniaków, kalafiora, brokułów, kapusty
kiszonej a także do zupy

Olej z ogórecznika ma neutralny orzechowo-zbożowy smak.

Wartości odżywcze

Skład
100% olej nasion ogórecznika lekarskiego tłoczony na zimno
Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna 3700 kJ / 900 kcal
tłuszcz 100 g
w tym:
– kwasy tłuszczowe nasycone 14 g
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone 24 g
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone 62 g
węglowodany 0 g
– w tym cukry 0 g
białko 0 g
sól 0 g

Termin przydatności

Olej z ogórecznika tłoczony na zimno należy spożyć w terminie 6 miesięcy od daty wytłoczenia. Termin przydatności znajduje się na tylnej etykiecie. Olej wysyłany do Ciebie będzie miał maksymalnie 2-3 dni.

Przechowywanie

Olej z ogórecznika należy przechowywać w lodówce.

Alergeny: Produkt może zawierać śladowe ilości alergenu z orzecha włoskiego. Nie zawiera glutenu.